24 червня 2015 р.

"Великдень"



«ВЕЛИКДЕНЬ» (Виховна година)

Мета: ознайомити учнів з Великодніми святами; розвивати інтерес і виховувати
           повагу до звичаїв, традицій українського народу.
Вдягла весна мережану сорочку,
Умившись і звільнившись від турбот,
І підіймає волошкові очі
До вінцях до церковних позолот.
Душа стає в цю днину молодою,
Забувши, що слова бувають злі,
І повняться страждання добротою
На ранньому скромному столі.
Великдень всіх нас на гостини просить,
Малює сонце полотно небес,
І Крашанку, як усмішку, підносить
Христос Воскрес!
Воістину Воскрес!
І дзвони засріблилися завзяті,
І ніби покотились між людьми:
Христос Воскрес!
Чи, може, на цьому світі
Із бездуховності воскресли ми!
Чуєте, дзвони гудуть!
Чуєте, спів переможний летить до небес
І люди вітаються, раді й щасливі.
Христос Воскрес! (3р.)



Учитель. Великдень — дуже велике і шановане свято у християнській релігії. Воно пов'язане із воскресінням Ісуса Христа, тому й має назву Великий день, або Великдень.
1.Учень   Великдень! Сама назва вказує на те, що це не звичайний а великий день. Величне свято, яке споконвіку символізувало перемогу над силами темряви і зла, уособлювало примирення і прощення. Воно нагадує нам про любов і милосердя, страждання і біль, одвічні людські цінності. Воскресіння Ісуса Христа дає нам змогу перемогти духовну смерть і жити новим повнокровним життям.
2. Учень.   Воскресіння Господнє в усі часи давало людям наснагу вірити і любити, прощати. Щоб зупинити зло, нам треба перемінитися самим, бо саме з кожного з нас спитається:”А що ти зробив?” У цей день кожному треба примиритися з ближнім, відкрити свою душу вогником добра та милосердя. Будьмо християнами - милосердними до всього живого.
1. Учень.  Великдень - одне з найбільших свят після Різдва. Цьому святу передує Вербна неділя. В цей день святять вербові гілочки.  Верба - одна з найулюбленіших дерев у народі. Цвіт верби - це прекрасне і зворушливе диво природи. Ці вербові прутики на Вербну неділю освячують у церкві. Зранку на богослужіння сходяться всі: і старі, і малі, бо ” гріх не піти до церкви, як святять вербу.”
2.Учень. Повертаючись додому били зустрічних, промовляюч: « Не я б’ю, верба б’є, за тиждень - Великдень, уже недалечко червоне яєчко».
                           Верба б’є, не я б’ю,
                           За тиждень - Великдень.
                     Будь велика, як верба,
                     А здорова, як вода,
                     Будь багата, як земля,
                     І красива, як весна!
1.Учень.  Прутики верби вважались потім лікувальними і мали захисну силу: вербовими гілочками виганяли вперше корову на пашу. Під час граду влітку гілки викидали на подвір'я, щоб зупинити його.

2. Учень. Радісне свято світлого Христового Воскресіння. Радіє на небесах і на землі суще. У ці дні відкривається небо. І якщо в людини чисті помисли, наміри та Бог неодмінно почує їх допоможе здійснитися.

1 Учень. Так мовиться у давньому Християнському повір’ї . Згадаймо про це хоча б на Великдень. І хай торжествує над світом заповіт, який залишив людству воскреслий Христос «Возлюби ближнього як самого себе».
2 Учень. Перед Великоднем тиждень мав назву Білий. Кожен день мав свої функції:
Понеділок - білили в хатах.
Вівторок - прибирали, мастили підлогу.
Середа - прали і прасували.
Четвер (Чистий) - купались до схід сонця, вимітали подвір'я, вичищали курник.
П'ятниця (Страстна) - пекли паски та садили капусту.
Субота - готували великодні страви, фарбували і розписували яйця.

1 Учень. Готувались до Великодня протягом усього посту. Невід’ємна частина Великоднього свята - писанка. Фарбоване, розмальоване яйце ввaжається оберегом. З писанок і крашанок розпочинається великодній сніданок у кожній українській оселі. Жінки розписували писанки. Яйце — це символ життя, весни, сонця, символ Воскресіння Христа. У момент воскресіння Христа каміння на Голгофі перетворилося на червоні яйця.
                         Вкраїнська писанка проміниться життям,
                         Великдень славить перед цілим світом,
                         Співзвучного весни серцебиття
                         В ній оживають трави, птахи, квіти.

2 Учень. Назва «писанка» походить від слова «писати». Крашанки - однотоні, а писанки «писані» малюнками, орнаментами. Існує багато легенд про те, чому на Великдень фарбують яйця.

1 Учень. Мені бабуся розповіла таку легенду.
Після смерті Христа сім іудеїв зібрались на банкет. Серед страв була смажена курка і зварені натвердо яйця. Під час банкету хтось сказав, що Ісус воскресне на третій день. На що господар дому заперечив : «Якщо курка на столі оживе, а яйця стануть червоними, тоді він воскресне. Тієї самої миті яйця змінили свій колір, а курка ожила.

2 Учень. А я прочитала ось цю легенду.
Діва Марія, щоб розважити малого Ісусика, пофарбувала варені яйця червоною, жовтою, зеленою фарбами. Тому великодні яйця прийнято фарбувати не тільки в червоні кольори.

                      Червоний-колір життя, колір дня, радості і любові.
                      Зелений - колір весни, пробудження природи,нації.
                      Блакитний-символ неба, простору, вітру, здоров’я.
                      Жовтий - символ місяця,зірок Це колір хлібного лану, жита.

1 Учень. Але писанки розмальовували не простими візерунками, у кожен символ наші предки вкладали певний зміст.
Заходять дівчата у наголовниках, на яких зображені писанки, розказують про символіку розпису.
Колесо — знак безперервного відродження життя.
Сонце — символ світла й життя.
Хрест — символ Всесвіту.
Дерево життя — символ природи.
Зоря — знак неба.
Гілка — охорона проти хвороб.
Риба — символ води.
Півень — охоронець добра.

2 Учень. У нас в Україні найчастіше розписували писанки дівчата. Кожне яйце вони купали у трав'яних фарбах, після цього їх розмальовували.
Якщо дівчина дарувала парубкові писанку — це означало, Що вона його вибрала. Дівчата малювали писанки й несли на плай, пускали з гори. Куди вона скотилася, звідти буде суджений.

Вчитель. А чи знаєте ви, які ігри існували в наших бабусь і дідусів з писанками?
«Навбитки»
. Ось як грали у «навбитки». Брали яйце і зі словами «Христос Воскрес» цокалися крашанками. Чиє яйце не розбилося — той виграв і забирає собі яйце того, хто програв. (Проводиться гра)

1 Учень. А зараз послухаємо легенду про злого Духа. Живе у гірському проваллі злий дух, прикутий ланцюгами до скелі. Дуже хочеться йому знати, що діється на Землі. Чекає він, коли люди перестануть розписувати писанки та в мирі жити, тоді' ланцюги самі розкриються, та й випустять його на волю.
Та весь час і досі чує «Розписують люди писанки та живуть у мирі». І доки будуть розписувати писанки, доти й буде світ, буде жити ненька-Україна.
Вчитель. Син Божий був катований, розіп’ятий на хресті, помер у страшних муках .І все це заради нас, людей,щоб ми мали життя вічне. Христос своїм воскресінням відчинив нам двері Божого царства. Але увійти в ті двері дуже важко. Насамперед ми повинні дотримуватися Божих заповідей, бути милосердним, покірним,любити всіх тих, хто живе поруч нас. Ми повинні очистити наші душі і серця, щоб у них не залишилось місця для злоби, ненависті,презирства,а панувала тільки любов.


                                                            «Святкуємо класом».






Немає коментарів:

Дописати коментар